2009. december 2., szerda

Az Irinyi az NI LabVIEW Referencia-Iskolája

A 2004/2005 tanévben indítottam el az Irinyi János Szakközépiskola és a National Instruments (NI) közötti szakmai kapcsolat építését. Az NI egy amerikai multinacionális vállalat. A Texas állambeli Austinban van a székhelye. Fő tevékenységi területe, ipari mérésvezérlő szoftverek és hardver eszközök gyártása. A kérdéses mérésvezérlő szoftver elnevezése a LabVIEW. Több lépcsőben sikerült kiépíteni egy, az országban középiskolai szinten egyedülálló laboratóriumot. Az anyagi és szakmai segítséget a debreceni székhelyű NI Hungary Software és Hardware Gyártó Kft. és az NI Budaőrsi Irodája nyújtotta és nyújtsa folyamatosan ma is.
Az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium a szellemi tőkét biztosította. Egy kiváló volt tanítványom, most már átlagon felüli szakmai kompetenciákkal rendelkező kollégám, Pócsi Lajos szaktanár és a magam személyében. Miután közös volt a cél az ipari szereplő (NI) és az oktatás képviselője (Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium) között, mindkét fél komolyan vette a feladatokat, kötelezettségeket és a felelősséget.
A közös öt éves folyamatos fejlesztő munkának köszönhetően olyan magas színvonalú LabVIEW oktatást hoztunk létre a középiskolában, amelynek eredményeként az NI az alábbi megtisztelő címet adományozta 2009. november 20-án az iskolának:

NI LabVIEW Referencia Iskola
Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium
Kazincbarcika

A LabVIEW objektumorientált grafikus programnyelvet kizárólag az elektronikai technikus szakos diákoknak oktatjuk 160 óra időtartamban, ami a technikusi vizsga részét képezi.
Azok a leendő munkavállalók akik ezt a programozási nyelvet az alkalmazás szintjén ismerik, előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azon társaikkal szemben, akik nincsenek ezen kompetenciák birtokában.
Minden vállalat alkalmazza az objektumorientált grafikus programozási nyelvet. Nyilvánvaló, hogy a megfelelő kompetenciák birtokában lévő leendő technikusok, mint munkavállalók innovatív válaszok megadására lesznek képesek egy-egy műszaki probléma megoldása során. A munkaadók pedig ilyen kvalitású embereket alkalmaznak szívesen.
Nem kérdés tehát, hogy érdemes az elektronikai technikus szakot választani, mert biztos munkahelyekkel és megélhetéssel kecsegtet rövid és hosszú távon egyaránt.