2013. július 23., kedd

Fizika (tanítványaim, Béres Róbert, Kopasz Dávid és Lükő Ákos versenyeredményei 2012-2013)
Mint azt az előző bejegyzésemben említettem a Nyíregyházi Főiskola által meghirdetett két fizikaversenyen vettek részt a tanítványaim. A második a Bródy Fizika Kísérletverseny volt. Ezen a versenyen fizikai kísérletekkel lehetett nevezni. Béres Róbert mechanika tárgyú kísérletekkel (gördülő hengerek, tehetetlenségi nyomaték, perdület) első helyezést ért el. Kopasz Dávid elektromosságtani kísérletekkel (szélgenerátor, Tesla tekercs) harmadik helyezést szerzett. Lükő Ákos hőtani kísérlettel (Stirling motor) és elektromosságtani kísérlettel (hagyományos fénycsövek energiacsökkentése) sajnos lemaradt a dobogóról. Az alábbi linkeken az oklevelek és a versenyzők tekinthetők meg. 
A Stirling motor működését Lükő Ákos mutatja be saját készítésű motorjával. A linken jobb egér gombbal kattintva, majd mentés másként, és utána indítható a lementett fájl.
Oklevél Béres Róbert
Béres Róbert
Oklevél Kopasz Dávid
Kopasz Dávid
Emléklap Lükő Ákos
Lükő Ákos
Stirling motor működése
Fizika (diákom, Béres Róbert versenyeredménye 2012-2013)
Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel és szakmai alázattal teszek eleget tájékoztatási kötelezettségemnek, amely a tanítványom versenyeredményét hivatott bemutatni. A Nyíregyházi Főiskola által kiírt versenyek közül kettőn indult. A Tudományos Diákköri Verseny több tudományterületen lett meghirdetve, többek között fizikából is. Ezen indult Béres Róbert a Rejtélyes részecskék című munkájával, ami a címében megjelölten a részecskékkel és ezen túl a sötét anyaggal, a sötét energiával és az időutazással foglalkozik. A téma az elméleti fizika témakörébe tartozik. Az előadásával a fizika kategóriában első helyezést ért el. A lenti linkeken további részletek ismerhetők meg.
Rejtélyes részecskék
Oklevél
Béres Róbert