2014. március 13., csütörtök

Elektronikai áramkörök tesztelésére alkalmas rendszer fejlesztése NI-ELVIS környezetben

Az objektumorientált grafikus programozás elengedhetetlen a korszerű mérésadatgyűjtés és automatizálás területén. Az NI által fejlesztett LabVIEW mérésvezérlő és automatizáló fejlesztő környezet hatékony eszközt biztosít az elektronikai fejlesztések területén. Ebben a bejegyzésben egy nagyobb terjedelmű elektronikus könyvben ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kérdéses fejlesztő környezet szoftver és hardver elemeinek egy részével. Nagyszámú műveleti erősítővel megépített mérést állítottam össze, amelyeket teszteltem is. A vizsgálat eredményei az egyes méréseknél megtalálhatók. Jelentős mennyiségű melléklet is tartozik a könyvhöz, ami a kezelésben kíván segítséget nyújtani.
Elektronikai áramkörök tesztelésére alkalmas rendszer fejlesztése NI-ELVIS környezetben
Fizika (A világegyetem szerkezete és fejlődése)

A csillagos ég, a világegyetem, a Tejút, a naprendszer már ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Az ősember leginkább félelemmel tekintett az égre, hiszen onnan sokszor érkezett számára nemkívánatos természeti esemény. Ami világosan kiderül a természettudomány történetírásából az az, hogy a csillagászat, a világegyetem kémlelése szinte egyidős az emberrel. Ma már korszerű eszközökkel kémlelhetjük a világegyetemet, és abban a távoli múltat. Ennek eredményeként sokkal többet tudunk mint régen, de ez az ismeret még mindig eltörpül amellett az információhalmaz mellett, amit a világegyetem tartogat a kutatók számára. Ebben a bejegyzésben a világegyetemtől haladunk a naprendszerünk felé, továbbá megismerkedünk néhány hasznos csillagászati információval is.
A világegyetem szerkezete és fejlődése
Fizika (Az elektron hullámtermészete)

A fény kettős természetét már megismertük. A múlt század elején felfedezték az elektront. Ez a felfedezés jelentős lendületet adott a fizika fejlődésének. Mint minden új dolog felkelti az emberek érdeklődését, ez sem hagyta érintetlenül a fizikus társadalmat. Ebben a bejegyzésben megismerkedhetünk az elektron fontos jellemzőivel és viselkedésével.
Az elektron hullámtermészete
Fizika (versenyeredmények)

TE-TUDO-D
Természettudományi Diákkonferencia
Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
2014. március 7.
Iskolánk részt vett a TE-TUDO-D Természettudományos Diákkonferencián.
A versenyen három, két fős csapattal indultunk.
A két „kicsi” csapatunkat Somogyi Rebeka és Zsíros Olívia, mindketten a 9. B osztályból, valamint Gyenes Máté és Tóth László, mindketten a 9. D osztályból alkották.
Béres Róbert és Kopasz Dávid voltak a harmadik csapat tagjai, akik a 12. E osztály tanulói.
A versenyen, szabadon választott természettudósok munkásságát kellett bemutatni a rájuk legjellemzőbb kísérletekkel együtt.
Somogyi Rebeka és Zsíros Olívia Sir Isaac Newton munkásságát mutatta be a három Newton törvény látványos prezentálásával.
Gyenes Máté és Tóth László választása Galileo Galileire esett. Ezzel összefüggésben a szabadesésére, valamint a négyzetes úttörvény lejtőn történő bemutatására vállalkoztak.
Béres Róbert és Kopasz Dávid korukhoz és tudásukhoz méltó természettudóst és a hozzátartozó kísérletet választott. A természettudós Ernst Florens Friedrich Chladni, a kísérlet pedig a Chladni ábrák elektronikus gerjesztéssel létrehozott változata volt.
Mindhárom csapat lenyűgözte a zsűrit, hiszen mindannyian Arany minősítésű oklevelet kaptak és hasznos tárgyjutalmakban részesültek.
Ezzel az eredménnyel az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon a TE-TUDO-D verseny legeredményesebb iskolája lett.
A diákok felkészítését én magam végeztem.  
Oklevelek
Fotók (Béres Róbert és Kopasz Dávid)
Fotók (Gyenes Máté és Tóth László)
Fotók (Somogyi Rebeka és Zsíros Olívia)