2012. december 22., szombat

Fizika (a házi dolgozat általános követelményei)

A fizika tanítása során igyekszem motiválni a diákjaimat a különböző témákban megvalósított házi dolgozatok elkészítésére. Ezek az anyagok teljesen változatosak, és nem mindig kapcsolódnak az éppen terítéken lévő tananyaghoz. Az aktuális tananyagtól való eltérést azoknál a diákoknál alkalmazom, akik képesek rá, hogy azzal párhuzamosan egyéb fizikai témákban mélyebb kutatómunkát végezzenek az életkori sajátosságoknak megfelelő maximális odaadással.
Azok a tanulók, akik nem kívánnak az iskolai tematikától eltérő témát feldolgozni, olyan feladatokat kapnak, amik illeszkednek az aktuális ismeretekhez, de azokat valamilyen szempontból részletesebben, mélyebben ismertetik.
A mai nagyfokú információ áradatot látva, könnyen hajlik az ember arra, hogy különböző, az interneten megtalálható tudományos munkákból akár hosszabb (1-2 mondatot meghaladó) részeket egyszerűen beszúrjon úgy, hogy azt sajátjaként tünteti fel. Nos, ez a plágium. Ezt elkerülendő, minden dolgozatot csak elektronikusan, .doc, .docx, vagy .pdf formátumban fogadok el az email címemre küldve, amit szoftveres plágiumkeresésnek vetek alá. Ha a dolgozatban a keresés nagyfokú (több mint két mondat) egyezést mutat, akkor azt értékelés nélkül megsemmisítem. A beadott dolgozat érdemi része, téma kifejtése nem tartalmazhat makrókat és internetes hivatkozásokat. Az alábbi linkre kattintva látható a formai és tartalmi követelmények mintája. Az attól való eltérés esetén a dolgozat szintén értékelés nélkül kerül megsemmisítésre. Felhívom a figyelmet, hogy dolgozatot nem őrzök meg, és nem küldök vissza! Csak azok a diákok kapnak elektronikus visszajelzést a megadott email címükre, akiknek a dolgozata értékelésre került, tehát mind a tartalmi, mind a formai követelményeket kielégítette.
Házi dolgozat formai és tartalmi követelményei